Wednesday, October 03, 2007

Människor är sjuka i huvudet

En björn som fångas av krypskyttar har mindre än "...60 procents chans att överleva den metod som används när man tappar björnens galla. Utan bedövning skärs ett hål i björnens mage så att gallan kan tappas två gånger per dag via en kateter. Björngallan används sedan i traditionell kinesisk medicin (TKM).
I det vilda lever en björn i upp till 25 år. I stället kan den nu se fram emot att leva 10 år i en bur så liten att den inte ens kan vända sig. I buren tvingas den ligga i sin egen avföring – undernärd, stressad och i ohyggliga smärtor.
Björnfarmer är helt lagliga i Kina. Det är dessutom en mycket lukrativ bransch – men helt onödig. Det finns många alternativ inom TKM som har precis samma effekter som björngalla sägs inneha. Men trots detta misshandlas 9000 björnar varje dag så att deras galla kan användas i schampo, vin och te.

Jag tycker det är helt sjukt att människan får göra så här mot en levande varelse. Jag förstår inte vad som håller på att hände med jordens befolkning, krig, svält, djurplågeri, finns det ingen respekt kvar våra medmänniskor och djur. Hur svårt kan det vara att dela på världens alla utrymmen. Fy fan för alla er som inte kan låte djuren vara ifred, de fanns här långt innan ni kom och förstörde vår planet.

No comments: